در گفت وگو با ساماس تشریح شد
آخرین وضعیت بروز سرطان در ایران و دنیا
به گزارش ساماس، مدیرکل مرکز مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت ضمن اشاره به آخرین وضعیت بروز سرطان ها در ایران و دنیا، اظهار داشت: برپایه آمار کشوری، پیشبینی می شود در کمتر از دو دهه آینده تعداد موارد جدید این بیماری در کشور دو برابر شود؛ این درحالیست که خوشبختانه بین ۳۰ تا ۵۰ درصد از سرطان ها با اجتناب از عوامل خطر و اجرای استراتژی های پیشگیرانه قابل پیشگیری می باشند.
دکتر جعفر جندقی در گفتگو با ایسنا، با اشاره به اینکه سرطان نه تنها یک چالش پزشکی بلکه یک مسئله اجتماعی است، اظهار نمود: درمان و همینطور جلوگیری از سرطان، نیازمند همراهی تمام افراد از مسؤلان تا خانواده ها و از متخصصان تا تک تک مردم است. با اصلاح سبک زندگی، توجه به تغذیه سالم، پرهیز از عوامل خطرزا مانند دخانیات و الکل و همینطور رجوع منظم به مراکز غربالگری میتوان گامهای بزرگی در کاهش مبتلا شدن به این بیماری و همینطور بهبود نتایج درمان برداشت.
وی اظهار داشت: وزارت بهداشت با تمام توان در تلاش است با «توسعه زیرساخت های بهداشتی»، «افزایش دسترسی به خدمات پیشگیری و درمانی» و «تقویت برنامه های آموزشی، اطلاع رسانی و پژوهشی» در راه مبارزه با سرطان گام بردارد. قطعا، بدون مشارکت فعالانه مردم، این تلاش ها به نتیجه مطلوب نمی رسد.
سرطان از مهم ترین چالش های بهداشتی جهان
مدیرکل دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت با اشاره به اینکه سرطان از مهم ترین چالش های بهداشتی در سراسر دنیا است، اظهار داشت: روند بروز سرطان در خیلی از کشورها همچون ایران رو به افزایش است. «داشتن اطلاعات دقیق در رابطه با بروز انواع سرطان ها»، «پراکندگی جغرافیایی»، «عوامل خطر» و «میزان مرگ ومیر سرطان» برای مقابله موثر با این بیماری امری ضروری می باشد. این اطلاعات به متخصصان کمک می نماید تا الگوهای بیماری را شناسایی کرده و عوامل خطر را بهتر درک کنند. به صورت مثال، اگر نوع خاصی از یک سرطان در منطقه ای خاص افزایش قابل ملاحظه ای داشته باشد، میتوان علت های محیطی، ژنتیکی یا سبک زندگی مرتبط را بررسی و اقدامات پیشگیرانه مانند برنامه های غربالگری و آگاهی بخشی عمومی را اجرا کرد.
وضعیت سرطان در ۲۵ سال آینده
جندقی با اشاره به اینکه حدود ۲۰ میلیون مورد جدید سرطان در سال ۲۰۲۲ در دنیا گزارش شده، اضافه کرد: همینطور حدود ۱۰ میلیون مرگ ناشی از سرطان در این سال ثبت شده است. آمارهای جهانی مبین اینست که یک نفر از هر پنج نفر طی زندگی خود به سرطان مبتلا می شوند. هر ساله، حدود ۴۰۰هزار کودک در دنیا (روزانه ۱۱۰۰ مورد) به سرطان مبتلا می شوند. پیشبینی شده که تا ۲۵ سال آینده بیشتر از ۳۵ میلیون مورد جدید سرطان سالیانه رخ دهد که مبین افزایش ۷۷ درصدی این بیماری نسبت به سال ۲۰۲۲ است.
عوامل موثر بر مرگ ومیر ناشی از سرطان
مدیرکل دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت در رابطه با مرگ ومیرهای ناشی از سرطان اظهار نمود: حدود یک سوم مرگ ومیرهای ناشی از سرطان ها در دنیا به علت مصرف دخانیات، شاخص توده بدنی بالا، مصرف الکل، مصرف کم میوه و سبزیجات و عدم فعالیت بدنی است. علاوه بر این موارد، آلودگی هوا یک عامل خطر مهم برای سرطان ریه بشمار می رود.
وضعیت سرطان در ایران
جندقی در رابطه با آخرین وضعیت سرطان در کشور تصریح کرد: برپایه آخرین گزارش رسمی انتشار یافته، تعداد موارد جدید سرطان ها ۱۴۱هزار و ۶۴۱ مورد در سال بوده که از این تعداد، ۶۹هزار و ۶۶ نفر زن و ۷۲هزار و ۵۷۵ نفر هم مرد بوده اند. حدود ۳۹۰ مورد جدید سرطان روزانه در کشور شناسایی می شود که در زنان و مردان به ترتیب ۱۹۱ و ۱۹۹ مورد است. در واقع، در هر ۱۰۰هزار نفر جمعیت ایرانی، سالیانه حدود ۱۷۳ مورد ابتلای جدید به این بیماری در کشور شناسایی می شود که این عدد برای زنان اندکی کمتر و ۱۷۱ در ۱۰۰هزار و مردان هم اندکی بالاتر با ۱۷۵ در هر ۱۰۰هزار نفر است.
وی افزود: برپایه آمار کشوری، پیشبینی می شود در کمتر از ۲ دهه آینده تعداد موارد جدید این بیماری در کشور دو برابر شود. خوشبختانه، بین ۳۰ تا ۵۰ درصد از سرطان ها با اجتناب از عوامل خطر و اجرای استراتژی های پیشگیرانه قابل پیشگیری می باشند.
شایع ترین سرطان ها در ایران
مدیرکل دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت در رابطه با شایع ترین سرطان ها در کشور توضیح داد: بر مبنای آخرین آمار انتشار یافته، سرطان های پستان، پروستات، کولورکتال، پوست (غیر ملانوما) و معده شایع ترین سرطان ها در کل جمعیت کشور هستند. در عین حال هم تأکید می شود که تشخیص زودهنگام از راه برنامه های غربالگری، کلید اصلی در کنترل این بیماری است.
وی در رابطه با شایع ترین سرطان های مردان و زنان اظهار داشت: سرطان های پروستات، پوست (غیرملانوما)، معده، کولورکتال و مثانه شایع ترین سرطان های مردان و همینطور سرطان های پستان، تیروئید، کولورکتال، پوست (غیر ملانوما) و معده هم شایع ترین سرطان های زنان هستند.
میزان مرگ ومیر ناشی از سرطان در سال ۲۰۲۰
جندقی در رابطه با میزان مرگ ومیر ناشی از سرطان در جهان اظهار داشت: سرطان ها، بعد از بیماری های قلبی_عروقی، بیشترین میزان مرگ ومیرهای ناشی از بیماری های غیرواگیر را به خود اختصاص داده اند. سال ۲۰۲۰، حدود ۱۰ میلیون نفر در دنیا جان خویش را به علت مبتلا شدن به این بیماری از دست داده اند؛ به بیانی دیگر، حدودا یک مرگ از هر ۶ مرگ در سال ۲۰۲۰ به علت سرطان است.
وی در رابطه با نقش ریسک فاکتورها در مرگ ومیر ناشی از سرطان اظهار داشت: استعمال دخانیات، عدم تحرک بدنی، استفاده از الکل، رژیم غذایی ناسالم و آلودگی هوا خطر مرگ ناشی از این بیماری را زیاد می کند. حدودا ۷۰ درصد از مرگ ومیرهای ناشی از سرطان در کشورهای کم درآمد و با درآمد متوسط رخ می دهد. شایع ترین دلایل مرگ ناشی از سرطان طی سال ۲۰۲۰ در دنیا به علت سرطان ریه است. همینطور بعد از سرطان ریه، سرطان های روده بزرگ و مقعد در جایگاه بعدی قرار دارند. ظهور مجدد سرطان ریه بعنوان شایع ترین سرطان، شاید به مصرف مداوم تنباکو در آسیا مربوط می شود.
مدیرکل دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت با اشاره به اینکه سالانه 79هزار نفر جان خویش را به علت سرطان در کشور از دست می دهند، اظهار داشت: مرگ سالانه 79هزار نفر معادل 216 نفر در روز است. پیشبینی شده که تعداد موارد مرگ ناشی از سرطان در ایران تا ۱۵ سال آینده بیشتر از دو برابر شود. مطالعه موارد مرگ در کشور نشان داده که حدود ۱۲ درصد از دلایل مرگ در کشور به علت نئوپلاسم های بدخیم رخ داده و مرگ ناشی از سرطان معده جزو ۱۰ علت اول مرگ در ایران است.
منبع: samas.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب