افزایش نگران كننده چاقی؛

هفته تربیت بدنی و خطرات پیش روی ورزش

هفته تربیت بدنی و خطرات پیش روی ورزش

به گزارش ساماس در صورتیکه برای رفع کم تحرکی و چاقی برنامه و تدبیر ویژه ای صورت نگیرد باید در انتظار یک سونامی وحشتناک از بیماری های غیرواگیر و افزایش هزینه های درمان بود.



رضا شجیع استاد دانشگاه و پژوهشگر حوزه سیاست گذاری و توسعه ورزش در یادداشتی برای گروه ورزشی خبرگزاری مهر به مناسبت هفته تربیت بدنی نوشت: هفته تربیت بدنی و ورزش فرصتی برای بازنگری عادت ها، روش ها و فرایندهایی است که انسان معاصر را در گیر و دار زندگی ماشینی، ایستا و پرشتاب امروزی گرفتار کرده است.
بر اساس شواهد موجود، کم تحرکی شهروندان جهانی و بخصوص ایران به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کرده و نگرانی ها در زمینه چاقی کودکان هم به مرز اخطار رسیده است.
بر اساس پیشبینی ها، سونامی بیماری های غیرواگیر، آینده خیلی از کشورها را تهدید کرده و افزایش روز افزون هزینه های درمان، امیدواری ها برای توجه کشورها به امر جلوگیری از طریق ورزش را با چالش مواجه کرده است.
در صورت تداوم وضعیت موجود، هزینه های سرسام آور درمان، تمامی سیاست های سلامت محور کشورها را تحت تاثیر قرار خواهد داد. علیرغم این شرایط ناامید کننده، هنوز هم فرصت برای اصلاح سیاست ها و تغییر شیب درمان به سمت پیشگیری وجود دارد.
در کنار این وضعیت، همه گیری کووید، سنگین ترین ضربات خویش را به بخش ورزش وارد نموده است، از تعطیلی زنگ ورزش گرفته تا تعطیلی باشگاه های ورزشی و بیکاری مربیان، همه و همه جایگاه نازل ورزش در سلسله مراتب حمایت های مالی دولت ها را نشان داده است.
وضعیت معیشت معلمان تربیت بدنی هنوز متناسب با جایگاه واقعی و در شأن آنها نیست و مربیان ورزشی در سرتاسر کشور فاقد یک بسته حمایتی بیمه ای متناسب با شرایط کاری خود هستند. باشگاه های ورزشی بخش خصوصی که تماماً با سرمایه های مردمی بوجود آمده اند؛ از حمایت های کافی برخوردار نیستند و تعطیلی های ناشی از شیوع ویروس کرونا، کاربری آنها را به سمت کاربری های غیرورزشی سوق داده است.
وضعیتی نگران کننده که نشانگر جایگاه متوسط تربیت بدنی و ورزش در جامعه ای است که این مهم؛ همواره از جانب رهبر معظم انقلاب و سیاستگذاران ارشد نظام اسلامی مورد تاکید قرار گرفته است.
تقلیل تربیت بدنی و ورزش به مدال آوری در میادین بین المللی، محصول گفتمانی است که می خواهد شانه های خویش را از زیر بار توجه به ورزش همگانی و ترویج ورزش سلامت محور با محوریت سبک زندگی فعال آحاد مختلف مردم خالی کند. نهادینه سازی ورزش در سبک زندگی کودکان و دانش آموزان؛ صرفا هدفی با محوریت ارتقای سلامت جسمانی محسوب نمی شود؛ بلکه هدفی است که مشخصاً تربیت همه ابعاد وجودی انسان از راه ورزش و فعالیت بدنی را دنبال می کند. خیلی از صاحب نظران علم ورزش اعتقاد دارند که «تربیت بدنی» هدفی متعالی است که به حرکت و فعالیت انسان روح بخشیده و تحقق معنای ورزش را صرفا در بعد بدنی آن دنبال نمی کند.
در همین راستا صدها دانشکده و گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی در سرتاسر کشور به دنبال پرورش منابع انسانی کارآمد و اثربخش برای ورزش کشور هستند تا جایگاه تربیت بدنی و ورزش را به سطحی والا و متناسب با شأن و منزلت ملت ایران برسانند؛ و البته بسیار مایه تأسف است که جایگاه این مراکز علمی، هنوز در فرآیند توسعه ورزش کشور شفاف و مشخص نشده و هنوز بعد از چهار دهه تلاش مستمر برای توسعه علمی ورزش در ایران، بسترهای لازم جهت استفاده مستمر و مؤثر دستگاه متولی ورزش از ظرفیت نخبگان علمی ورزش کشور فراهم نشده است. امری که به تدریج این نخبگان و مراکز علمی را به سمت انزوا و تولید پژوهش هایی نامتناسب با نیازهای روز ورزش کشور سوق می دهد.
مجموعه این عوامل نشان می دهند مسیر پیش رو طولانی است و صاحبان اصلی هفته تربیت بدنی و ورزش یعنی ورزشکاران، مربیان، معلمان، استادان و همه تحصیل کردگان این حوزه، می بایست برای اعتلای نام این رشته انسان ساز و سلامت بخش بیشتر از پیش تلاش کنند.
هفته تربیت بدنی و ورزش؛ فرصتی برای یادآوری این مهم می باشد که تحقق ایران قوی و جامعه سالم بدون انسان فعال و ورزشکار غیر ممکن است.

رضا شجیع استاد دانشگاه و پژوهشگر حوزه سیاست گذاری و توسعه ورزش


منبع:

1400/07/27
10:20:54
5.0 / 5
930
تگهای خبر: بیمار , بیماری , بیمه , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
ساماس - یوگا