موتور سیستم ایمنی بدن را در فصل زمستان گرم نگه دارید
ساماس: عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به این که در فصول سرد سال امکان مبتلاشدن به عفونت های تنفسی افزوده می شود، بر ضرورت مصرف آنتی اکسیدان کافی بمنظور تقویت ایمنی بدن در مقابل ویروس ها و باکتری ها تاکید نمود.
به گزارش ساماس به نقل از ایسنا، دکتر آرزو رضازاده دکترای علوم تغذیه درباب نیازهای تغذیه ای افراد در فصول سرد سال، عنوان کرد: بطور کلی کالری و ریزمغذی های مورد نیاز در وضعیت و فصول مختلف، تفاوتی ندارد و توجه و تنوع در مصرف گروههای اصلی مواد غذایی مطابق با هرم تغدیه ای در هر فصلی سفارش می شود. البته در ایام سرد باید مصرف آنتی اکسیدان ها را افزایش داد؛ چونکه به سبب شرایط موجود، زمان بیشتری در فضای بسته سپری می شود و افراد در معرض مبتلاشدن به عفونت های تنفسی قرار می گیرند.
بگفته رضازاده، در فصل سرد به سبب خشکی هوا، رطوبت لایه مخاط دستگاه تنفسی و توان لایه مخاطی برای دفع ذرات میکروبی و ویروسی کاهش پیدا می کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به این که میوه ها، سبزی ها، گروه نان و غلات و سایر گروههای اصلی مواد غذایی آنتی اکسیدان مورد نیاز بدن را تامین می کنند، اضافه کرد: مواد غذایی سرشار از ویتامین A و پیش سازهای آن، ویتامین C، ویتامین E و ویتامین D آنتی اکسیدان ها قوی هستند که مصرف روزانه آن سفارش می شود.
وی اظهار داشت: میوه های زرد و قرمز همچون خرمالو و سبزیجاتی مثل کدو حلوایی که در این فصل به وفور در دسترس هستند، پیش سازهای ویتامین A یا همان کاروتن های مورد نیاز بدن را تامین می کنند. انواع فلفل شیرین، فلفل سبز و فلفل دلمه ای بصورت خام سرشار از ویتامین C هستند.
رضازاده با تأکید بر لزوم مصرف سبزیجات سبزرنگ همچون سبزی خوردن، کاهو و اسفناج به سبب افزایش مقاومت بدن در مقابل عفونت های تنفسی، اشاره کرد: ویتامین E موجود در دانه های روغنی و روغن های سالم همچون روغن ذرت و زیتون، آنتی اکسیدان هایی هستند که نقش به سزایی در خنثی کردن مواد اکسیداتیو موجود در بدن دارند.
این دکترای علوم تغذیه عنوان کرد: متخصصان هیچگاه به افراد سفارش نمی کنند مصرف روغن را بطور کامل قطع کنند. همین طور مغزهایی مثل گردو و دانه های روغنی که حاوی اسیدهای چرب امگا-۳ هستند، خاصیت ضد التهابی دارند و مصرف آن برای افراد مبتلا به عفونت های تنفسی نیز مفیدست.
رضازاده با اشاره به وجود امگا-۳ در آبزیان نیز عنوان کرد: ماهی هایی همچون قزل آلا و کیلکا به سبب دسترسی و قیمت ارزان تر، منبع مناسبی برای تامین امگا-۳ و ویتامین D محسوب می شوند. همین طور برگ تازه خرفه نیز سرشار از اسیدهای چرب امگا-۳ است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه، لبنیات را نیز مملو از ویتامین D، A، C و E اعلام نمود و اظهار داشت: سفارش می شود روزانه دو تا سه واحد لبنیات مصرف شود؛ یک لیوان شیر، یک لیوان ماست، دو لیوان دوغ یا ۴۵ گرم پنیر هر کدام یک واحد محسوب می شوند.
وی روی و آهن را یکی از با اهمیت ترین مواد معدنی و منابع تامین آنتی اکسیدان بدن دانست و اظهار داشت: این دو ماده معدنی در فصول سرد سال به افزایش مقاومت بدن در مقابل عفونت ها کمک می کنند. از طرفی روی در مواد غذایی در دسترس همچون غلات به وفور یافت می شود. البته نان های سبوس دار با رنگ تیره، مقدار روی بیشتری دارند. بطور کلی باید توجه کرد نان، تخمیر شده باشد. انواع مغزها، دانه ها، گوشت ها و آبزیان نیز حاوی روی و آهن هستند.
دکترای تغذیه درباب باور برخی در خصوص وجود تاثیر مستقیم سردی هوا و افزایش وزن، اشاره کرد: یکی از دلیلهای این امر کوتاه شدن روز، گذراندن زمان بیشتر در منزل و تمایل به ریزه خواری در اوقات فراغت خصوصاً مصرف مواد غذایی شیرین و چرب فاقد ریزمغذی های ارزشمند، با کالری بالا عنوان می شود.
ایشان سپس بیان کرد: نوع پوشش در فصل سرد، زاویه مایل تابش خورشید و بطور کلی کمتر در معرض نور آفتاب بودن، منجر به کمبود ویتامین D در بدن می شود. تحقیقات نشان می دهد کمبود ویتامین D، تغییر خلق و خو در افراد را به همراه دارد که خود یکی از با اهمیت ترین عوامل گرایش افراد به خوردن شیرینی جات است. همین مورد سبب افزایش وزن می شود.
رضازاده کاهش مصرف مایعات در فصل سرد را از دیگر دلیلهای اضافه وزن اعلام نمود و اظهار داشت: دهیدراته شدن بدن بر میزان سوخت و ساز تاثیر می گذارد و متابولیسم را کم می کند. لازم است در فصول سرد به سبب خروج کمتر از منزل، امکان تحرک در منزل فراهم گردد.
وی همین طور عنوان کرد: در ایام سرد مواد غذایی باید کنترل شده مصرف شود و در زمان احساس نیاز به مصرف مواد غذایی، انتخاب های سالم تری همچون میوه و سبزی صورت گیرد. این مواد به سبب فیبر بالا، جذب قند را آهسته تر و از افزایش وزن جلوگیری می کنند.
رضازاده با اعلان اینکه در فصول سرد، آلودگی هوا نیز بیشتر می شود، اظهار داشت: مواد سرشار از آنتی اکسیدان، سلنیوم، گوگرد و منیزیم خاصیت سم زدایی دارند و به دفع آلاینده ها از بدن کمک می کنند. سیر، پیاز، مغزها، گوشت ها، قارچ، برخی میوه ها همچون موز و سبوس موجود در غلات سرشار از این مواد هستند و در اینروزها بر مصرف آنها تاکید می شود. همین طور مصرف روزانه ۳ تا ۵ واحد سبزیجات با رنگ تیره به سبب داشتن منیزیم، فیبر و ویتامین C نیز سفارش می شود.
او در آخر با اشاره به نقش فیبر در دفع آلاینده ها از سیستم گوارشی، اشاره کرد: هر سهم سبزیجات معادل یک لیوان سبزیجات خام خورد شده، نصف لیوان سبزیجات پخته، نصف هویج یا پیاز است. بطور کلی با دریافت روزانه ۴۰۰ گرم میوه و سبزی در مجموع فیبر کافی بدن تامین می شود.
منبع: samas.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب